Via het oogcafé kreeg ik de vraag of ik interesse had om contact op te nemen met een vader van een leerling op de basisschool. Hij was op zoek naar een ervaringsdeskundige blind of slechtziend die een groepje kinderen op weg wilde helpen met een project.

Enthousiast pakte ik de vraag op en voor ik het wist zaten er om onze keukentafel vier leerlingen en twee ouders en gingen we dieper in op alle vragen. Dit groepje deed mee aan de First Lego League. . Een gaaf project waarbij ze niet alleen de skills rondom Lego en programmeren laten zien, maar er ook een innovatieve opdracht binnen een thema is.

De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het Philipsmuseum in Eindhoven en daar waren in de ochtend enkele blinden en slechtzienden die het museum bezochten. De hulpvraag waar ze zich in vast mochten bijten was: hoe kunnen we het museum ook voor blinden en slechtzienden een beleving laten worden, zodat het voor hen ook leuk is om hier naartoe te gaan? Vol goede ideeën zijn ze aan de slag gegaan.

Het idee werd bij mij gepresenteerd en ik werd om feedback gevaagd. Ook hadden ze mooie vragen. Het presenteren aan iemand die dan ook echt slechtziend is, is spannend en een beetje anders als je wat meer moet uitleggen in woorden dan alleen maar door aanwijzen. Na een lekker drankje en koekje, een voorstelrondje en een uitleg van mij wie ik ben en wat ik zie, kwam er wat meer rust. Ze heen ook met de ervaringsbril op mogen ontdekken.

Het goede idee rondom een interactieve taststok met audio kan ik natuurlijk niet helemaal verklappen. Eind januari was de dag van de First Lego League waar de jongens en meiden mochten laten zien wat ze in huis hadden. Diezelfde avond kreeg ik nog bericht dat ze eerste waren geworden en nu door mogen naar de landelijke finale.

Supertrots op dit groepje en wederom een leuke ervaring!

4 gedachten over “First Lego League”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *